SR môže vďaka malým reaktorom využiť tony vyhoretého jadrového paliva

21.06.2024 Bratislava

Bratislava 21. júna (TASR) - Slovensko by mohlo využiť 1500 ton vyhoretého jadrového paliva aj vďaka malým modulárnym reaktorom. Cieľom je posilniť energetickú udržateľnosť a nezávislosť opätovným využitím vyhoretého jadrového paliva v pokročilých reaktoroch štvrtej generácie. V piatok o tom na tlačovej konferencii informovali zástupcovia Francúzsko-slovenskej obchodnej komory (FSOK), generálny riaditeľ spoločnosti newcleo Stefano Buono a prezident Slovenskej nukleárnej spoločnosti Vladimír Slugeň.

"Vyhoreté jadrové palivo vezmeme zo Slovenska do Francúzska, tam ho spracujeme do nového paliva a vrátime naspäť na Slovensko. Palivo sa celé využije, zvyškového odpadu bude málo. Takéto palivo potom dokáže spotrebovať šesť slovenských reaktorov," povedal Buono.

Na Slovensku sa za niekoľko desaťročí prevádzky jadrových elektrární nachádza najmä v medzisklade v Bohuniciach dostatok materiálu na jeho ďalšie potenciálne využitie. Podľa odborníkov by sa tak Slovensko mohlo stať prvou krajinou v EÚ, ktorá by dekarbonizovala výrobu elektrickej energie. Zároveň by sa mohla podľa Slugeňa stať aj čistým vývozcom bezemisnej elektriny.

"Vyhoreté jadrové palivo je cenný energetický zdroj, keďže štandardná jadrová elektráreň dokáže premeniť na energiu len asi päť percent z nového jadrového paliva. Jeho využitie je výzvou pre ďalší vývoj jadrovej vedy, keďže zvyšovanie efektivity využitia jadrového paliva otvára nové možnosti v rozvoji jadrovej energetiky," doplnil Slugeň.

Malé modulárne reaktory môžu byť prínosné pre dodávky energie a tepla pre energetický priemysel. Ich výhodou je, že môžu byť umiestnené v blízkosti priemyselných závodov, a tým zvyšovať efektivitu dodávok elektriny aj tepla a zároveň znižovať náklady na energie.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) a francúzska Électricité de France (EDF) podpísali v lete minulého roka memorandum o porozumení. To ponúka ďalšie možnosti na spoluprácu v oblasti jadrovej energetiky a pri realizácii projektov zameraných na rozvoj výstavby jadrových zariadení a malých modulárnych reaktorov.

Okrem toho memorandum vlani v júli podpísala aj americká spoločnosť Westinghouse a v decembri tiež spoločnosť newcleo.
 

Vyberte región

mark